Előzzük meg az elektromos tüzet!

Előzzük meg az elektromos tüzet! De hogyan?

By: Kelemen Lajos , 2020. 01. 30.

Előzzük meg az elektromos tüzet!

Néhány évtizeddel ezelőtt lényegesen kevesebb villamos eszközt üzemeltettünk lakásunkban, mint napjainkban. Ezért a 30, 40 vagy akár 50 éves lakások, házak villamos hálózata mára törvényszerűen elöregedett és korszerűtlen.

Mit is takar ez?

A korábbi villamos hálózatot alumínium vezetékekkel, a mainál lényegesen kisebb fogyasztásra méretezték. Az alumínium vezetékek már elöregedtek, oxidálódtak, keresztmetszetük lecsökkent, szigetelésük megkeményedett és lepattogott, így a megnövekedett energiaigény kiszolgálása miatt könnyen túlmelegednek, a kötések megolvadnak, akár izzanak is, ezáltal elektromos tüzet is okozhatnak. Napjainkban egy átlagos háztartásban is számtalan nagy teljesítményű villamos fogyasztó található: villanytűzhely, bojler, klímaberendezés, mosógép, mosogatógép, elektromos fűtőtestek és még sorolhatnánk. Ezeknek a készülékeknek az energiaigényét egy több évtizedes villamos hálózat nem képes biztonságosan kiszolgálni. Ez olyan, mint amikor egy vékony falú, kis átmérőjű csövön próbálunk meg nagy mennyiségű folyadékot áthajtani rövid idő alatt: a cső ki fog repedni, a folyadék pedig kiömlik. Villamos hálózatoknál ez a jelenség a már említett túlmelegedés.

Mit tehetünk ellene?

Az egyetlen biztos megoldás lakásunk villamos hálózatának teljes felújítása, vezetékek és szerelvények cseréje, lakáselosztó szabványosítása. A részleges felújítás sokszor rosszabb, mint az eredeti állapot, mert az alumínium és réz vezetékek összekötése sokszorosára felgyorsítja a régi vezetékek elöregedését.

Megéri? Gondolja végig…..

Inkább ma egy új villamos hálózat, mint holnap egy kiégett lakás!

Megosztotta : Kelemen Lajos